m11

I en travl hverdag tager den ene dag hurtigt den anden og før man får set sig om, er børnene vokset op, uden man helt føler, at man har haft tid til at være til stede i nuet. Dette problem gør sig gældende i mange børnefamilier, der ikke altid føler at de har tid nok. Det kan dog være svært at finde den rette balance mellem arbejde og privatliv, men ofte skal der ikke særlig mange justeringer til, før man får en følelse af at have mere tid til at være sammen. I bund og grund handler det om prioriteringer. Du kan læse mere om, hvordan du skaber disse prioriteringer, nedenfor.

Vurder hvad der er vigtigt for dig at klare, og udliciter resten

Det ville være rart hvis man kunne få nogle flere timer i døgnet, til at skabe mere råderum med familien. Dette er desværre ikke muligt og du må i stedet prioritere den tid du har til rådighed på en anderledes måde. Hvis det ikke er muligt for dig at skrue ned for arbejdet, må du se på hvordan du konkret sparer tid i hjemmet. Du kan sparer tid på de sure pligter ved at udlicitere dem og fortsat stå for dem der er vigtige for dig. Det kan fx være at du føler det som en sur pligt at planlægge aftensmad og stå for selve madlavningen hver dag. Her kan du konkret spare tid ved at bestille måltidskasser og få leveret råvarerne direkte til døren.

 

Det kan også være at du er træt af at skulle bruge halvdelen af alle lørdage på at gøre rent og prioriterer at få rengøringshjælp. I transporttiden til og fra arbejde kan der ligeledes være tid at hente. Har du meget langt til arbejde, kan det måske betale sig at søge arbejde tættere på hjemmet eller flytte tættere på jobbet. Alle disse eksempler lyder måske som små justeringer, men kan have stor betydning for ekstra tid i det daglige og vil være mærkbart.

Lav de rette aktiviteter sammen

Når du så endelig har tid til rådighed handler det også om at bruge tiden rigtigt sammen som familie. Det nytter fx ikke noget at den ekstra tid bruges i sofaen med hver jeres tablet eller telefon. Brug tiden sammen konstruktivt. Det kan også være at de få pligter der er tilbage laves sammen. Ellers vil det give mening at komme ud sammen og lave aktiviteter, lege hjemme eller noget andet hvor i er sammen og interagerer med hinanden.

Når dette er sagt er det naturligvis vigtigt at du samtidig prioriteter din egen alene tid og dine egne hobbyer. Går du fx meget op i vin kan det være en fordel at bygge vinreoler hjemme, så du har hobbyen tæt på. Kan du lide at strikke kan dette prioriteres om aftenen mens børnene sover.

familie på strandenindretning

Hvis sport er et hit, er det okay at komme afsted alene og få prioriteter sin alene tid. At have tid sammen og hver for sig er sundt og godt, men man skal have tid nok til at føle sig til stede i begge ting. Derfor er det så vigtigt at prioritere tiden på den helt rigtige måde.