m11

Du forstår sikkert ikke helt, hvor tiden er blevet af. Du synes lige du fyldte tyve, og nu er du pludselig blevet pensioneret og går imod dit livs sidste epoke. For nogle er det skræmmende, for andre er det en kærkommen mulighed for at slappe af.
Lige meget hvad, så skal du forberede dig på, at den nye epoke også varsler forandringer i din krop. For du bliver kun ældre, og det gør fysikken også. Det er ikke noget at være bange for, men det er en god idé, at forberede dig mentalt på de forandringer, der kommer til at ske.

Alle mennesker er forskellige – men:

Det er selvfølgelig umuligt at forudse, hvordan din alderdom kommer til at blive. Alle mennesker er, gudskelov, unikke og derfor reagerer deres kroppe også forskelligt på årenes gang. Nogle kommer næsten ikke til at mærke gener, imens andre bliver hårdere ramt.
Alligevel er der nogle skavanker, som er meget typisk for alderdommen. Selvom man ikke nødvendigvis kommer til at lide under dem, kan man derfor med fordel tænke lidt over, hvordan man skal håndtere dem, hvis de opstår. Her er nogle af de ting, du kan forvente.

Inkontinens er en normal ting

Inkontinens er et ord, som får rigtig mange mennesker til at stritte. Det er noget, der går helt diametralt imod hele konceptet om at være voksen, men alligevel er der mange ældre mennesker som oplever, at de ikke kan holde på vandet.
Og det er der intet forkert eller skamfuldt over, det er tværtimod ganske naturligt. Når det så er sagt, så er det enormt generende, idet det kan ødelægge ens sociale liv. Her kan man med fordel investere i voksenbleer, som man blandt andet kan købe her.

Benene bliver svagere

Det her er en helt generel ting, som bare sker. Muskler og knogler bliver slidte med alderen, og dermed bliver de også svagere. Det betyder, at du måske ikke kommer til at være helt så sikker på benene, som du var engang. Problemerne med gangen kan heldigvis minimeres via gode hjælpemidler.
Det kunne for eksempel være en kørestol eller en rollator. Men i den lidt mere lette ende, så kunne det også være en indkøbstrolley, som du kan støtte dig til, når du er ude for at handle ind. Du må vurdere efter graden af dine problemer, hvad du har brug for.

Syn og hørelse kan svinde

Dette er desværre også noget, som rigtig mange ældre døjer med. Man kan blive ramt på både øjne og ører, eller måske kun et af stederne. Det er en ganske naturlig de af livets cyklus, at synet og hørelsen ikke længere er, hvad den engang var.
Heldigvis er teknologien bag både briller og høreapparater blevet enormt god. Medmindre det er rigtig grelt, kan man derfor leve næsten som normalt, hvis bare man benytter sig af det rigtige udstyr. Det kan man finde i samarbejde med sin læge.