m11

For mange store firmaer er spørgsmålet om hvilken type mobil man skal udvikle sin app til heldigvis (for dem i hvert fald) ikke noget man behøver at tænke over. De kommer raskt væk med en version til både iPhone, Android, Windows Phone og hvad der ellers findes af smartphonesystemer derude. Og selvfølgelig også med en responsiv hjemmeside. Men for alle de små virksomheder der findes rundt omkring i Danmark er det en reel problemstilling de står over for hver gang man skal have lavet en app. Budgettet er stramt, og der er ikke råd til at app’en ikke bliver til en succes. Derfor får du her nogle gode råd du kan tage med dig når du skal overveje hvad du skal starte med at programmere din app til.

Definer din målgruppe

Som udvikler er målgrupper nok ikke noget man tænker så meget over, men det er afgørende for om din app bliver en succes eller ej. Det er dyrt at udvikle apps (selv om du nogle steder, f.eks. hos 1902 software kan få app-udvikling for 300 kr. per time) og man skal derfor tænke sig godt om inden man går i gang.

Det første du skal spørge dig selv er “hvem kommer til at bruge min app”. Måske er der allerede noget markedsdata fra virksomheden du kan trække på, og hvis ikke må du ud at undersøge selv. Du kan f.eks. starte med at kigge i Google Analytics og se om du der kan få noget data.

Grunden til at du skal bruge så meget tid på det er at du skal finde ud af hvilke telefoner dine fremtidige brugere af appen benytter. Det kan gode være at de fleste danskere har en iPhone, men hvis du er målrettet et segment der alle bruger Android telefoner er det en dårlig ide at lave en iOS-app. Brug derfor ekstra lang tid på dette punkt.

Brug statistikken

Har du ikke adgang til data eller kan fremstille det på anden måde bliver du nødt til at gå ind og kigge på den generelle statistik. Se om ikke du kan finde bare en lille smule om f.eks. alder på din målgruppe, og slå så op på internettet hvilke mobiler de bruger. Du får måske ikke den mest pålidelige eller brugbare information, men det er da stadig bedre end ingenting.

Vælg det der er billigst

En anden løsning er at du kontakter et par udbydere af apps og giver dem alle det samme konkrete arbejdsdokument, og beder dem komme med et tilbud til udvikling af en app til både iOS og Android. Så kan du sammenligne priserne og se hvad det er der er billigst. Du kan samtidig også få prøvet et par potentielle leverandører af, og det er jo også meget godt da det altid er godt at snakke med flere inden man kommer for meget i dialog med én. Undersøgelser har også vist at man kan spare en 20% ved at indhente flere tilbud, og det er jo også værd at tage med.

Det var et par løsningsforslag til hvordan du kan finde ud af hvilken type mobil du skal programmere til. Den rigtige løsning er svær at finde, og derfor kan man også overveje om man i stedet bare bør få det overstået og få lavet sin app til både iPhone og Android på samme tid. Med de nye værktøjer der er til rådighed behøver det nemlig ikke være så dyrt og besværligt som det tidligere har været, og hvis man kan få 2 apps for 1,5 apps pris kan det godt være at det er en meget god forretning – så er man i hvert fald sikker på at ramme målgruppen en hel del bredere.